ÖZEL GÜNLERİNİZ İÇİN ÖZEL LEZZETLER

26.12.05

Seçme Tarifler

FTAYRİ (BİBERLİ EKMEK)

Malzeme:
Hamur için: 1 paket un, 1 tane mayalı ekmek hamuru, tuz.
İçi için: 200 gr biber salçası, 300 gr taze peynir, 300 gr taze çökelek, 1 kâse tuzlu yoğurt, 50 gr çöreotu, 50 gr küncü(susam), 1 çorba kaşığı kuru veya taze doğranmış zahter, 1 bardak dövülmüş ceviz içi, 1 kahve fincanı nar ekşisi, 1 kg zeytinyağı, 1 baş büyük soğan.
Yapılışı:
Mayalı hamur un, biraz su ve tuzla iyice yoğrulur. Hamur yarım saat dinlendirilir ve yumurta büyüklüğünde yuvarlak parçalara ayrılır. Diğer taraftan bütün iç malzemeleri karıştırılır. Zeytinyağının yarısı iç malzemesiyle karıştırılır, yarısı ise ayrılır. Hamur tahtası yağlanır ve yuvarlak parçalar üzerlerine zeytinyağı sürülerek elle çok ince açılıp, uçlarından birbirinin üstüne katlanır. Hazırlanan karışım üstüne konularak üst kısmına zeytinyağı gezdirilir ve orta ısılı fırında pişirilir.

BIĞANNUC

Malzeme:
1 kg iri patlıcan, 1- 2 diş sarmısak, 5 adet yeşil biber, 3 domates, zeytinyağı, nar ekşisi, maydanoz, tuz.
Yapılışı:
Patlıcanlar, domatesler ve biberler ateşte közlenip iyice piştikten sonra kabukları soyulur. Püre haline getirilip karıştırılır. Sarmısaklar dövülerek püreye karıştırılır. Nar ekşisi, zeytinyağı ve tuz eklenerek servis yapılır.

KÜNEFE

Malzeme:
1 kg künefe, 800 gr tuzsuz beyaz peynir, 300 gr tereyağı.
Şurubu için: 1 kg şeker. (Şeker üstünü kapatacak miktarda suyla kaynatılarak ağdalı bir şurup elde edilir. Ateşten indirmeden önce biraz limon suyu ilave edilir.)
Yapılışı:
İnce kenarlı 60 cm çapında bir tepside künefenin ortası açılıp içine tereyağı konulur. Hafif ateşte yağ künefeye yedirilip elle iyice tiftiklenir. Ateşten indirilen künefe ikiye ayrılır. Aynı tepsiye biraz tereyağı sürülüp ayrılan künefenin yarısı yarım cm incelikte yayılıp sıkıca bastırılır. Üzerine ufalanmış tuzsuz taze peynir kenarlara taşmayacak biçimde yerleştirilir. Künefenin diğer yarısı peynirin üstünü kapatacak şekilde yarım cm incelikte, düzgün bir biçimde yayılıp, sıkıştırılarak kuvvetli ateşin üstünde hafif hafif döndürülerek altı pembeleşinceye kadar kızartılır. Yağlanmış ayrı bir tepsiyle alt üst edilir. Diğer tarafı da kızartılıp pembeleştikten sonra ayrı bir kaba alınır. Üzerine hazırlanan sıcak şurup dökülür. Sıcak servis yapılır. (Künefe sıcaksa şurup soğuk olmalıdır.)

4 Comments:

Blogger Nefle said...

sevgili antakyali,
sitemizi ziyaret ettiginiz ve iyi dilekleriniz icin tesekkur ederiz oncelikle... ama, "Neden yemeklerimizin adını insanlara hoş gelsin diye değiştiriyorsunuz."
kismini dogrusu hic anlayamadik... dikkat ettiyseniz, monudaki tum isimler arapca orijinal isimleriyle yer aliyor; Şıh-el Mıhşe, Lahme La Varka, Gbaybet, Krus, Bığannuc, Surke, Ftayri, vs. vs... buna bilhassa dikkat ediyoruz. siz bunlarin turkce aciklamalarina mi takildiniz acaba?
Şıh-el Mıhşe'ye gelince, valla biz bildik bileli annnemiz onu mercimekli yapardi... sizde degisik bir tarifi varsa, buraya seve seve ekleriz.
yine bekleriz!

2:36 ÖÖ

 
Blogger akçahan said...

Antakya mutfağı ilgimi çekmiştir hep. Ben de işlerinizin güzel gitmesi dileğime benim de bir gün misafiriniz olabilme dileğini ekliyorum.

Künefe tarifinde kadayıf tabirini bilinçli olarak mı kullanmadığınızı öğrenmek isterim. Yani Antakya da kadayıf yerine künefe mi deniyor. Biz kadayıftan mamül bir tatlı olarak künefe deriz ama.. Sevgilerle.

12:12 ÖS

 
Anonymous Adsız said...

merhaba,

ben Kırıkhan'lıyım.Antakya'ya bağlı bir ilçe.
şıhılmahşiyi ben de hiç mercimekli yememiştim .Hatta benim bildiğim,yani babaannemin,annemin yaptıkları ve artık benim de yaptığım şıhılmahşiler tümüyle farklı: oyulmuş ve kızartılmış kabakların içine soğanla kavrulmuş kıyma...daha sonra yoğurtla servis yapılıyor.

Kısa mesafelerde bile mutfakların bu kadar farklılaşması ilginç değil mi?
Nefle Hanım en kısa zamanda cafenizi ziyarete gelmeyi umuyorum.Künefe yemeyeli uzuuuun zaman oldu...

8:28 ÖS

 
Anonymous Adsız said...

Wonderful and informative web site. I used information from that site its great. online horserace betting accounts important backpacks Womens size 30 special occasion dress 9 9 9 9 color contact lens Iriver h10 mp3 player london milfs Luther vandros dance with my father again Anal ebony bbw Latin american income earnings Amateur radio travel Anonymous debit card 20 baccarat casino casino gambling online portal Baby carrier backpacks frame Ladies ceramic watches Propecia heart

10:01 ÖÖ

 

Yorum Gönder

<< Home